Brazília začína obnovovať program jadrovej energetiky

02.12.2013 Celý región

Angra dos Reis (TASR) - Pre Brazíliu je riečna voda hlavným zdrojom výroby elektrickej energie a zostane ním aj v budúcnosti. DPA informuje, že výkyvy počasia v niektorých obdobiach obmedzujú činnosť hydroelektrární a ohrozujú chod rýchlo sa rozvíjajúcej ekonomiky najväčšej latinskoamerickej krajiny.

Brazília vidí východisko zo situácie v rozvoji jadrovej energetiky. Na výrobe elektrickej energie majú jadrové bloky Agra I a Agra II podiel 3 %. Do roku 2030 sa predpokladá jeho vzostup na 10 %. Dovtedy by sa malo uviesť do prevádzky najmenej osem blokov.

V Brazílii sa skončilo dlhoročné moratórium, ktoré zastavilo prípravu a realizáciu nukleárnych energetických projektov. Konkrétne sa intenzívne pracuje na príprave výstavby bloku Angra III v pobrežnom meste Angra dos Reis, ktoré leží 150 kilometrov južne od Rio de Janeiro. Na sieť by ho mali pripojiť v roku 2018. Pre získanie inštalovaného výkonu 1405 megawattov sa budú musieť vynaložiť štyri miliardy eur.

Blok Angra III má dlhú históriu. Začali ho plánovať ešte v roku 1975 počas vojenskej diktatúry. Niektoré strojárske diely pre reaktor prišli na miesto montáže už pred 26 rokmi. Brazílsky investor Electronuclear však ubezpečuje, že sú v úplnom poriadku, lebo celý čas sa starostlivo zabezpečovala ich ochrana pred všetkým nepriaznivými vplyvmi.

Perspektívy rozvoja jadrovej energetiky v Brazílii zostanú však silno limitované. V daždivých rokoch dosahuje podiel 200 hydroelektrární na výrobe elektriny až 90 %. Ale v suchých obdobiach obmedzujú svoju výrobu, čo sa prejavuje v znižovaní dodávok energie priemyslu, úradov a domácností. Situácia sa stáva dramatickejšou aj preto, lebo spotreba elektrickej energie v Brazílii stúpa medziročne o 3 až 4 %.

Brazília má na rozvoj jadrovej energetiky aj ďalší nevyhnutný predpoklad. Experti z nadácie Getulio Vargas odhadujú jej vyťažitelné zásoby uránu na 310.000 ton. A v podzemí ho môže mať ešte aspoň 800.000 ton. Ak by sa ich podarilo dokázať, Brazília by sa v tomto nerastnom bohatstve presunula zo siedmej pozície na druhú, hneď za Austráliu.
 

Vyberte región